Den 6. januar udgav Tænk Kemi et indlæg omhandlende Polyaminopropyl Biguanide (PHMB) i personlig plejeprodukter. Jeg har i forvejen et lidt ambivalent forhold til Tænk Kemi, og artiklen fik mig da også til at føle, at jeg havde flere spørgsmål efter at have læst artiklen end jeg havde fået svar på.
ADVARSEL: LANGT OG NØRDET INDLÆG!
Jeg kan simplethen ikke forstå hvordan Tænk og Miljøstyrelsen kan sige at PHMB er forbudt at bruge, mens L´oréal og SPT siger at det ikke er. Derfor har jeg undersøgt sagen og her kommer det jeg fandt frem til. Husk at jeg bare er en nysgerrig forbruger og ikke ekspert på området, så nedenstående er den måde jeg forstår hele problematikken på. Hvis der sidder nogen derude som er klogere end mig på dette område, vil jeg rigtig gerne høre fra jer.
2009
PHMB er “godkendt” som konserveringsmiddel i kosmetiske produkter, dog kun i en koncentration på maximum 0,3% (1)
2013
PHMB bliver klassificeret som CMR2-stof. “CMR” står for Carcinogene, Mutagene og Reprotoksike stoffer. Dvs. stoffer der er kræftfremkaldende, ændrer arveanlæg eller er skadelige for forplantningen.
CMR-stoffer opdeles i forskellige kategorier efter hvor veldokumenteret effekten er. Ved kategori 1A, er effekten hos mennesker veldokumenteret. Kategori 1B er stoffer med veldokumenteret CMR virkning, hvor data primært stammer fra dyreforsøg, og er et stof klassificeret i kategori 2, betyder det, at man har en begrundet mistanke om, at stoffet er enten kræftfremkaldende, mutagent eller reproduktionsskadeligt.
CMR2 klassifikationen for PHMB træder i kraft den 1. Januar 2015, hvilket betyder at fra den dato er stoffet forbudt at bruge som del af et kosmetisk produkt.
Men i følge forordning (EC) No. 1223/2009 kan CMR2-stoffer undtages fra forbuddet, hvis der foreligger en sikkerhedsvurdering fra EUs Videnskabelige komite for Forbrugersikkerhed (SCCS) som konkluderer, at stoffet er sikkert at anvende i en bestemt koncentration til et bestemt formål. (2 , se §32)
2014
I Januar modtager SCCS en forespørgsel fra Cosmetic Europe (som L’oreal og den danske brancheforening SPT er medlem af) om vurdering af sikkerheden ved brug af PHMB i kosmetik i en koncentration op til 0,3%.
2014
I juni kommer SCCS med en vurdering som kan ses her. Konklusionen er at PHMB ikke er sikkert når det anvendes som konserveringsmiddel i kosmetiske produkter op til den maksimale koncentration på 0,3%.
Men så skriver SCCS derefter i sin konklusion: “The safe use could be based on a lower use concentration and/or restrictions with regard to cosmetic products’ categories. Dermal absorption studies on additional representative cosmetic formulations are needed.”
Jeg tror det er her L’oréal og SPT vælger at tolke vurderingen som det er okay er bruge PHMB i kosmetiske produkter, hvis bare de holder sig under 0,3%.
Hvad vælger du? Styrer du udenom produkter med PHMB? Gør jeg?
Følg med i morgen!
Hvis du vil læse mere:
Sikkerhedsvurderingen af PHMB udført af SCCS
Tænk Kemi: Forbudt og potentielt kræftfremkaldende stof findes fortsat i personlige plejeprodukter
Request for a scientific opinion: Polyaminopropyl Biguanide
Regulation (EC) No 1223/2009 of the European Parliament and of the Council
Miljøstyrelsen: Særligt om CMR-stoffer
SPTs svar til Forbrugerrådet TÆNK Kemi og Politiken vedr. konserveringsmidlet PHMB
Artikel i Politikken om “sagen”
The post PHMB i dine hudplejeprodukter appeared first on KittygaloreDK.